HJC Kapabel

Zoals als velen voor ons gedaan hebben zo zullen ook velen volgen. Het schrijven in de almanak der uwer vereniging is immers een van de voornaamste mogelijkheden uwer clubje binnen de vereniging op de kaart te zetten. Deze eer wordt zodoende door ons, HeerenJaarclub Kapabel, ook niet licht ten schouders genomen. Een gemakkelijke wijze om er als almanakcommissie voor te zorgen dat dit boekwerk een gestaag vloeiende rode draad bevat is het gebruik van een thema, het zal u niet ontgaan zijn dat ook dit jaar weer aan dit recidive niet ontkomen is. Hierbij werd ook ons een onderwerp in den schoot geworpen om als leidraad te dienen voor dit stuk.

Even waren wij allen ontdaan, in de maaggespleten met een dergelijk suggestief onderwerp. Aangeschreven door de redactie om te ons stuk te verbinden met het themawoord 'Arrogantie': wat een gedurfde zet vanuit deze commissie om ons met een dergelijk suggestief onderwerp te associëren. Ook wij zijn immers niet blind van onszelf. Betijgingen als arrogantste jaarclub der -Enschede (jaarclub? HeerenJaarclub zul je bedoelen!) komen waarschijnlijk echt niet zomaar uit de lucht vallen. Daarom zouden wij u graag in dit stuk begeleiden in een reis naar ons werkelijke aard en laten wij met liefde zien dat daarin het woord 'Arrogantie' niet passend is.

Wij leven. Dat staat buiten kijf. Wij zijn geen dooie bende die niets organiseert, nergens bij is, of, mochten er onverhoopt toch mensen aanwezig zijn, gezamenlijk in een hoekje gaan staan in de hoop dat niemand ons ziet. Neen, niets van dit alles. Het studentenleven is een zegen, die slechts een klein deel van de bevolking is toegereikt. Wie zouden wij dan zijn om deze, bijna goddelijke, gift af te slaan?! Het leven van een student draait om netwerken. Om profileren. Om ondernemen. Om ontwikkelen. Maar bovenal: om te genieten. Genieten als studenten; genieten als koningen!

Genieten van de dingen om je heen, de activiteiten die je meepakt, de ervaring die je opdoet in je leven als actief student, zorgt ervoor dat men de wereld kan toelachen, gelijk de wereld de student toelacht. Men kan hierdoor de wereld daarnaast in het juiste perspectief plaatsen en met vertrouwen tegemoet treden. Deze vorm van vertrouwen, die zijn oorsprong vindt in het genieten als student, zorgt uiteraard voor een bepaalde mate van zelfverzekerdheid.

Zelfverzekerdheid, die naar ons inzien menig student niet misstaat. Immers, zijn wij allen niet de toekomst van dit land, de wereld, het universum?! Van wie anders kan vooruitgang en innovatie verwacht worden dan de studenten die heden ten dage kansrijk zuipen in de studentensteden in Nederland, en internationaal? Die studenten, die discussiëren, nadenken, studeren, maar daarnaast ook ontplooien, netwerken en genieten. U zult het met ons eens zijn: zelfverzekerdheid is een terecht gegeven onder de kansrijke studenten.

Arrogantie, daarnaast, wordt ook gevonden. Denkt u bijvoorbeeld eens aan HBO’ers en andere lager opgeleiden die zichzelf volmondig ‘student’ noemen. Arrogantie, of Aanmatiging, slaat immers op het ‘op onpassende of wederrechtelijke wijze aanspraak maken op iets’. In deze definitie is het kernwoord uiteraard wederrechtelijk: met arrogantie meet men zich dingen aan die hen geen goed recht zijn. In dit kader is natuurlijk ook zeer duidelijk het verschil te zien tussen aan de ene kant de eerder genoemde lager opgeleide, die op basis van zijn educatie wederrechtelijk aanspraak maakt op de titel ‘student’, en aan de andere kant de toekomst van Nederland - verlichaamd in de kansrijke academicus - die door zijn kennis zelfverzekerd is.

Zelfverzekerdheid brengt uiteraard ook een uitstraling met zich mee, immers, iemand die van zichzelf weet wat hij is, staat niet in een hoekje te verpieteren. Vooral deze uitstraling wordt door menigeen als arrogant opgevat, en wij zijn blij dezen door middel van dit stuk nader geïnformeerd te hebben. Zelfverzekerdheid onder studenten is een gegeven en een terechtheid. Daarnaast is het ook een zegen: zonder zelfverzekerden worden verantwoordelijkheden niet opgepakt, iets nieuws nooit verzonnen, en is een feestje ook maar een saaie boel.

U zult na dit hoogstaand stuk proza begrijpen dat HeerenJaarclub Kapabel zich in den verste verte niet herkend in dit begrip 'Arrogantie'. Wel waarderen wij deze, door de commissie aangereikte, mogelijkheid om samen met u op deze manier de wereld van studenten in te duiken. Graag willen wij u achterlaten met een laatste gedachte, een hersenspinsel zo u wilt, in het licht van deze openbaring: is uw zelfvertrouwen rechtmatig, of bent u gewoon arrogant? 

Zij die leven groeten u,

HeerenJaarclub Kapabel

Baten, Das. Deenik. Engbersen. Pingen. Veldhuizen. Verbraak & Witkamp