Welke inboedelverzekeringen voor studenten?

Als het moment daar is dat je op kamers gaat, zijn je verzekeringen niet het eerste waar je dan aan denkt. Echter zijn deze verzekeringen erg belangrijk, ook voor jou als student. Vaak kun je bij je huidige bank op het oog voordelige studentenverzekeringen afsluiten zoals een autoverzekering, reisverzekering of inboedelverzekering. Het is echter niet verstandig om, zonder de verschillende verzekeraars te vergelijken, de verzekeringen bij je huidige bank af te sluiten. Ook al lijken de verzekeringen veel op elkaar, er bestaan altijd verschillen. Dit artikel zal deze verschillen belichten. 
De premie bedraagt bij zowel de ING, ABN AMRO als Rabobank (Interpolis) iets meer als € 3,-, waarbij de Rabobank het duurste is met een prijs van circa € 3,60 hoger. Daarnaast moet vaak nog een eenmalige of jaarlijkse provisie worden betaald. De verschillen tussen de verzekeraars in de prijzen zijn dus klein. Op basis van de prijs lijkt Interpolis dus de slechtste keus. Wordt echter gekeken naar de verschillende voorwaarden en de dekking dan ligt dit echter veel genuanceerder.
Het eerste verschil bestaat tussen de verschillende groepen verzekerden. Bij Interpolis zijn studenten vergelijkbaar verzekerd als andere verzekerden bij Interpolis. Zo bestaat de allrisk dekking bij Interpolis ook voor studenten en is de maximale vergoeding die je bij schade ontvangt voor studenten gelijk aan de vergoeding die andere verzekerden ontvangen. Daarnaast is bijvoorbeeld het beschadigen van je mobiele telefoon binnenshuis bij Interpolis wel verzekerd. Bij de ING en de ABN AMRO is dit niet zo. 
Een ander verschil is de vergoeding bij inbraak. Bij de ING en de ABN AMRO moet er sprake zijn van inbraakschade wil de verzekeraar jou bij diefstal een vergoeding betalen. Interpolis heeft dit anders geregeld. Bij deze verzekeraar geldt ook dat bij diefstal inbraakschade moet zijn. Echter geldt dit alleen bij diefstal uit gemeenschappelijke ruimtes. Bij de ING en de ABN AMRO geldt dit ook voor je eigen kamer. Je kamerdeur moet dus altijd op slot zijn als je niet op je kamer bent. Interpolis heeft deze
voorwaarde niet. 
Echter zijn er meer verschillen tussen de drie verzekeraars. Zo wordt er ook onderscheid gemaakt waar je als student een kamer huurt. Huur je of ga je een kamer huren in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht of Den Haag? Dan geldt bij de ABN AMRO bij inbraak een verplicht eigen risico van € 250,-. Bij de ING is dit eigen risico een stuk lager, namelijk € 45,- voor alle soorten schade waarvoor je verzekerd bent. Daarnaast hanteert de ING een premie welke berekend is op het aantal schadevrije jaren. Na één schadevrij jaar ontvang je al de maximale korting van 10 procent. Heb je daarna een keer schade dan val je zover terug in treden (maximaal 7) dat je deze korting nooit meer ontvangt. 
Bij de ING en ABN AMRO krijg je naast je inboedelverzekering vaak een aansprakelijkheidsverzekering in je pakket. Dit is overbodig omdat je als uitwonende student vaak nog meeverzekerd bent met je eigen ouders. Hierdoor is deze extra aansprakelijkheidsverzekering dus overbodig. 
Als je gaat studeren is het belangrijk om een inboedelverzekering af te sluiten. Kijk eerst of je ouders een inboedelverzekering hebben afgesloten waarin jij ook bent meeverzekerd. Is dit zo dan hoef je dus geen verzekering af te sluiten. Moet je toch zelf een verzekering af moeten sluiten? Kijk dan goed wat voor jou belangrijk is om te verzekeren. Vaak is de goedkoopste verzekeraar vaak niet de meest geschikte.